Steinar-kauran sato ylitti kovat odotukset

2.4.2018

Kimpanpään veljesten maatalousyhtymän tilalla Huittisissa viljeltiin viime kesänä ensimmäistä kertaa Borealin jalostamaa SteinarBOR-kauraa. Tatu Kimpanpää kertoo, että sato-odotukset Steinarille olivat kovat, mutta silti lajikkeen satoisuus pääsi yllättämään positiivisesti.

– Olin satoon tosi tyytyväinen. Odotin viereisellä lohkolla olleesta ulkomaisesta lajikkeesta parempaa satoa kuin Steinarista, mutta toisin kävi, hän kertoo.

Panostus pellon kuntoon kannatti

Kylvöjen aikaan Tatu Kimpanpää panosti erityisesti pellon kasvukuntoon ja muokkaukseen. Sen jälkeen kaurakasvustot jäivät säiden takia oman onnensa nojaan.

– Kauralle oli tarkoitus ajaa hivenlannoite ja korrensäädettä, mutta sopivaa hetkeä ei tullut, koska satoi vähän väliä. Siitä huolimatta Steinarista tuli todella hyvä sato. Ensi keväänä aiomme laittaa Steinaria viljelyyn vielä enemmän, hän toteaa.

Steinarin laatu oli myös hyvällä tasolla: itävyys oli keskimäärin yli 90 %, tuhannen jyvän paino 41-42 g, valkuainen yli 12 % ja don-toksiineja hyvin vähän ja vain osassa eristä.

Kauratuotteilla hyvä kysyntä

Tatu Kimpanpää pitää kauran kuluttajatuotteiden suosion nousua hyvänä merkkinä siitä, että kasvinviljelyyn voidaan saada uutta potkua ja kannattavuutta.

– Oman kokemukseni mukaan on paljon haastavampaa saada vehnästä sama tuotto kuin hyväsatoisesta kaurasta. Toivottavasti kauran suotuisat markkinat jatkuvat ja uusia ideoita tulee edelleen, hän toteaa.

Steinarin viljelytekniikka MTY Kimpanpään tilalla 2017

 • Lohkojen muokkaustoimet: Syyskyntö, tasausäestys, äestys, kylvö suorakylvökoneella, jyräys
 • Kylvöpäivä: 18. toukokuuta 2017
 • Kylvöala: 21 ha
 • Kylvötiheys: 220 kg/ha
 • Maalajit: Hiesusavi
 • Lannoitus: BeFert (27 kg N, 3 kg F ja 2 kg K) 440 kg/ha
 • Esikasvi: vehnä
 • Kasvinsuojelutoimet: Biathlon 4D, rikkakasvitorjunta
 • Puinti:24.9. Kasvusto tuleentunut, raju sadekuuro kaatoi noin 30 % alasta lakoon juuri ennen puintia.
 • Puintikosteus: 23 %
 • Sato: 7200 kg/ha
Matilda on hernelajikkeiden moniottelija

Matilda on hernelajikkeiden moniottelija

MatildaBOR on ykköslajike ruokaherneeksi, mutta sen satotaso riittää myös rehuhernetuotantoon.   Lauri Poso viljelee Loimaan Kojonkulmalla Ylitalon tilaa, jonka viljelykiertoon herne on kuulunut jo pitkään. Tilalla on viljelty koko ajan nimenomaan ruokahernettä,...

Taika-kaura tuottaa betaglukaanipitoista myllylaatua

Taika-kaura tuottaa betaglukaanipitoista myllylaatua

Puhdaskauran viljelyala jakaantuu Timo Ikolan tilalla Isossakyrössä melko tasan kolmen kovan kotimaisen kauralajikkeen kesken, kun viljelyssä ovat MeeriBOR, OivaBOR sekä uutuuslajike TaikaBOR. Aikainen ja viljelyvarma Meeri on ollut mukana Timo Ikolan...

Aikaisen Nella-kauran jyvä piti pintansa haastavissa oloissa

Aikaisen Nella-kauran jyvä piti pintansa haastavissa oloissa

Porilaisen viljelijän Juha Strömbergin pelloilta löytyy joka vuosi ainakin yksi aikainen ja yksi myöhäinen kauralajike. Viime kesänä aikaisen lajikkeen paikan tilan viljelykierrossa lunasti Borealin jalostama NellaBOR-kaura, joka sopii laadultaan erinomaisesti...