Suomalainen ruoka perustuu kestävästi tuotettuihin viljelykasveihin

4.12.2019

Jokapäiväiset valintamme vaikuttavat siihen, että suomalainen ruoka tuotetaan ilmaston kannalta kestävästi. Viljelykasvien ominaisuuksia kehittämällä ilmastokestävyyttä pystytään parantamaan entisestään.

Ruoantuotannon hiilidioksidipäästöjen vähentäminen ohjaa vahvasti nykypäivän tuottajaa ja kuluttajaa. Ilmaston kannalta kestävä tuotanto perustuu monipuoliseen viljelyyn, hiilensidonnan lisäämiseen ja kestäviin energiaratkaisuihin. Kestävässä tuotannossa kaikki osat tukevat toisiaan: viljojen, valkuaiskasvien, öljykasvien ja nurmien monipuolisella vuorottelulla pystytään hallitsemaan lannoituksen ja kasvinsuojelun tarvetta ja edistämään hyvää maan rakennetta. Hyvällä sadolla puolestaan varmistetaan vahva kasvusto, joka syöttää runsaasti hiiltä maahan. – Ilmastokestävän tuotannon käytännöt ovat maanviljelijän ammattitaitoa, mutta myös viljelykasvien tulee olla tarkoitukseen sopivia. Niiden ominaisuuksia pystymme parantamaan kasvinjalostuksella, kertoo Boreal Kasvinjalostuksen jalostusjohtaja Merja Veteläinen.

Suomalaista kasvinjalostusta on tehty jo 115 vuotta, josta viimeiset 25 vuotta työstä on vastannut Boreal Kasvinjalostus. Boreal jalostaa kaikkia tärkeimpiä Suomessa viljeltäviä peltokasveja. Kotimaisen elintarviketuotannon kilpailukykyä vahvistetaan myös jalostamalla lajikkeisiin ominaisuuksia, jotka tukevat laadukkaan ruoan jalostusprosesseja tai mahdollistavat uusia innovaatioita. – Teemme siis tuotekehitystyötä, jolla varmistetaan, että saamme syödä kestävästi ja turvallisesti tuotettua suomalaista ruokaa nyt ja tulevaisuudessa, Merja Veteläinen summaa.