Syysrapsi LG Architect menestyy meillä ja maailmalla

15.6.2021

Euroopan viljellyin syysrapsilajike kasvaa nopeasti, talvehtii hyvin eikä varise

Kesäkuun alkupuolella pelto kukkii keltaisenaan Loimaan Kojonkulmalla viljelijä Hannu Eskolan pellolla. Syysrapsilajike LG Architect on selviytynyt talvesta hyvin, vaikka sen kasvu oli syksyllä lajikkeelle tyypillisesti nopeaa. LG Architectilla syyskasvu ei tapahdu talvenkeston kustannuksella, joten runsaan kukinnan myötä lajikkeen sato-odotukset ovat korkealla.

Innovatiivinen lajike laajasti viljelyssä Euroopassa

LG Architect on hyvä lajike Suomeen, mutta muualla Euroopassa LG Architectistä on tullut jo todellinen menestystarina. Lyhyessä ajassa se on noussut Euroopan markkinajohtajaksi ja se on ensimmäinen syysrapsilajike, jota on viljelyssä yli 300 000 hehtaaria. LG Architectia viljellään yli 20 maassa ympäri Eurooppaa. Viljellyin tai toiseksi viljellyin se on Ranskassa, Tšekissä, Slovakiassa, Puolassa, Bulgariassa ja Unkarissa. Suomessa LG Architect on viljelyssä toista kautta.

Suurin syy LG Architectin suosiolle Euroopassa on se, että lajike on ensimmäinen hybridirapsi, jolta löytyy resistenssi TuYV-virusta vastaan. TuYV (Turnip Yellows Virus) on kirvojen levittämä tauti, johon on rajatusti kemiallisia torjuntamahdollisuuksia. Suomen olosuhteissa vielä TuYV-resistenssiäkin tärkeämpi ominaisuus LG Architectilla on sen hyvä varisemisen kesto, jolloin lajikkeen puinnin kanssa ei tarvitse hötkyillä. Kun LG Architectin ominaisuuksiin lisää vielä satoisuuden, niin ei ole yllätys, että European Seed valitsi sen vuoden 2020 kahdenkymmenen innovatiivisimman lajikkeen joukkoon. Samalle listalle pääsi myös Borealin jalostama kotimainen synteettinen kevätrypsi Synthia.

Syysrapsit kokeissa

Tänä vuonna Boreal Kasvinjalostus testaa syysrapseja kolmella paikkakunnalla. Talven jälkeen LG Architect on parhaimmistoa Etelä-Suomen kokeissa, mutta Etelä-Pohjanmaalla puolikääpiölajike Thuren edut ovat tulleet hyvin esiin ja sen talvituhot ovat olleet siellä selvästi vähäisimpiä. Potentiaalisista uusista lajikkeista kokeissa on mukana LG Advocat, jolla on sama etu kuin puolikääpiölajikkeilla eli se kasvaa syksyllä maan tasalla. Vaikeissa olosuhteissa tämä voi pelastaa talvituhoilta. LG Advocat on kokeissa vielä tämän vuoden ja koetulokset näyttävät, tuoko Boreal sen Suomen markkinoille.

Tutustu tarkemmin LG Architectin lajikeominaisuuksiin ja katso siemenmyyjät