Aiotko kylvää syysrapsia? Thure ja LG Architect talvenkestäviä vaihtoehtoja

18.6.2019

Kevätkylvöt tehtiin Etelä-Suomessa tänä vuonna keskimääräistä aiemmin ja mikäli kasvukausi jatkuu suotuisana, päästään syysrapsia kylvämään ihanteelliseen aikaan elokuun alussa. Sopivan lajikkeen valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota satoisuuden lisäksi syysrapsin laatuominaisuuksiin sekä talvenkestävyyteen suomalaisissa kasvuoloissa.

Puolikääpiölajike Thuren valttina talvenkestävyys

Syysrapsilajike ThureBOR hurmasi Borealin öljykasvinjalostaja Katja Hämäläisen ensimmäisen kerran jo vuonna 2014. Siinä missä monet muut kandidaatit kompastuivat koeruuduilla Suomen talveen, selvisi Thure vaativista olosuhteista lähes ilman vioituksia. Thuren voittokulku on jatkunut jo viiden vuoden ajan ja se on ansainnut piikkipaikan talvenkestävyydessä useimmissa jalostajankokeissa. Viime talvikaan ei tuonut poikkeusta tähän, vaikka kevätpakkaset koettelivat syysrapseja moneen otteeseen.

Thure jalostajankokeissa 2014

Puolikääpiölajike Thure jalostajankokeessa koeruudulla vuonna 2014

– Thure ei lähde keväällä yhtä nopeaan kasvuun kuin moni hybridilajike, jolloin se ei myöskään ole yhtä haavoittuvainen kevään pakkastuhoille. Syksylläkin Thuren kasvu on verrattain hidasta. Siksi se pitää kylvää muiden puolikääpiölajikkeiden tapaan ajoissa, sanoo Hämäläinen.

Thuresta on kertynyt kosolti myös viljelijäkokemuksia. Olli-Pekka Ruponen on kokenut syysrapsinviljelijä, jonka tilalla Halikossa on luotettu Thure-lajikkeeseen jo monena vuonna. Thure on osoittautunut vuosien saatossa varmaksi talvehtijaksi ja Ruponen suositteleekin Thurea varsinkin aloitteleville syysrapsin viljelijöille.

– Talvenkestävyyden lisäksi lajikkeen etuna on sen maltillinen koko verrattuna pitkiin hybridilajikkeisiin. Ruiskutusten tekeminen kasvustoon on tällöin huomattavasti helpompaa, sanoo Ruponen.

LG Architect kirii kasvuun syksyllä

Suomen olosuhteissa aikainen syysrapsin kylvö ei ole aina mahdollista, siksi on hyvä, että tarjolla on lajike myös hieman myöhäisempään kylvöön. LG Architect on Borealin Suomessa testaama hybridilajike, joka on osoittanut jalostajankokeissa ja demoviljelmillä nopean syyskasvunsa sekä hyvän talvenkestävyytensä. Todelliseen testiin LG Architect pääsi viime syksynä, kun se kylvettiin Ilkka Kouvon tilalla vasta elokuun 22. päivänä.

– Lämpimän syksyn ansiosta lämpösummaa kertyi rapsille noin 360 astetta ja kasvit ehtivät kasvattaa jopa viisi tai kuusi kasvulehteä. Syksyllä kasvustoon tehtiin kasvunsäädekäsittely. LG Architect pärjäsi erinomaisesti myöhäisessä kylvössä, kertoo Kouvo.

Vaikka myöhään kylvetty LG Architect talvehti kokeneen syysrapsinviljelijän pellolla hyvin, on myöhäisessä kylvössä aina riskinsä. Koskaan kun ei voi tietää, kuinka lämmin syksystä tulee.

LG Architect Ilkka Kouvon tilalla

Tältä näytti hybridilajike LG Architect toukokuun alussa Ilkka Kouvon tilalla Huittisissa