Viihtyvä Nestor-kaura on myös hellekesien lajike

26.2.2024

Myöhäisten kaurojen satokärkeen kiilaava NestorBOR on monikäyttöinen uutuus kauralajikkeiden joukkoon. Kasvuajaltaan Nestor edustaa myöhäisten kaurojen aikaista päätä, joten se sopii viljeltäväksi III-vyöhykkeelläkin.

Nestor on erinomainen sadontuottaja. Virallisissa lajikekokeissa se on kaikilla maalajeilla, viljelyvyöhykkeillä ja satotasoilla satoisin tai yksi satoisimmista lajikkeista.

”Nestor on todella viihtyvä lajike. Se kestää haastavia oloja, mikä on tullut esiin etenkin alhaisen satotason kokeissa kuivissa ja helteisissä oloissa”, kertoo Borealin kauranjalostaja Hanna Haikka.

Niin mylly-, vienti- kuin rehukauraksikin soveltuvalla Nestorilla on riittävän suuri ja tasainen jyväkoko sekä alhainen pienten jyvien osuus. Jalostajankokeissa sen valkuainen on ollut myöhäisten lajikkeiden korkein.

Nestor on myös terve lajike.

”Nestorin ruosteenkestävyys on huippuhyvä, samoin lehtilaikunkestävyys. Fusarium-testauksemme perusteella se ei ole herkkä DON-hometoksiinille”, Haikka sanoo.

Sato-odotukset korkealla Eurassa

Kiinnostus uusiin lajikkeisiin ja Nestor-kauran hyvät ominaisuudet saivat euralaisen Seppo Katilan valitsemaan viljelyyn Borealin jalostaman Nestorin.

Nestor-kauran kasvusto Eurassa vuonna 2023

Nestor-kaura kuvattuna Eurassa samasta kohtaa peltoa neljänä eri ajankohtana. Kasvusto on kylvetty 7.5.

Katila kylvi Nestorin toukokuun alkupuolella syyskynnetyille pelloille noin 28 hehtaarin alalle. Esikasvina lohkoilla oli monitahoinen ohra Hermanni.

Touko-kesäkuussa Eurassa ei satanut juuri lainkaan. Katila kertoo Nestorin kestäneen kuivuusjakson hyvin.

”Viljelytarkastajat kirjoittivat pöytäkirjaan, että erinomainen kasvusto. Ihmeellinen lajike, kun ei sadettakaan kaipaa”, naurahtaa Katila.

Hän myöntää kuitenkin, että hikevä maa pelasti paljon. Nestor-lohkot olivat pääosin multamaata ja runsasmultaista hienoa hietaa.

”Multaviin kohtiin annoin typpeä 70-80 kg hehtaarille ja hieman hiekkaisemmille paikoille 120-130 kg. Säätelen lannoitteen määrää, jotta laontorjunta olisi helpompaa.”

Korrensääteitä Katila käytti sekä rikka- että tautitorjunnan yhteydessä, muttei aivan koko alalle.

”Kuivuuden takia en uskaltanut tehdä normaalikesän käsittelyä. Hiukan on lakoa niissä kohdissa, joihin en ajanut korrensäädettä tautiaineen kanssa.”

Elokuun alkuun mennessä Euraan on saatu jo sateitakin ja sato-odotukset ovat korkealla.

”Kasvusto on tiheä ja kaikin puolin hyvä. Yli 7000 kg hehtaarilta tästä puidaan”, Katila ennustaa.

Tutustu tarkemmin Nestorin lajikeominaisuuksiin ja koetuloksiin

Viljelytoimenpiteet

  • Lajike: NestorBOR
  • Viljelijä: Seppo Katila
  • Kylvöala: noin 28 ha
  • Maalaji: Multamaa, joukossa myös runsasmultaista hienoa hietaa
  • Esikasvi: Monitahoinen ohra
  • Muokkaus: Syyskyntö
  • Kylvöpäivä: 7.5.
  • Lannoitus: Typpillannoitus multaviin kohtiin 70-80 kg/ha ja hiekkaisemmille paikoille 120-130 kg/ha
  • Kasvinsuojelu: rikkakasvintorjunta, tautitorjunta ja korrensääde kaksi kertaa