Viljelyvarma Fennica on mainio mallasohra

29.1.2021

Lujakortinen, taudinkestävä ja satoisa ovat osuvia sanoja kuvaamaan Borealin jalostaman FennicaBOR -mallasohran ominaisuuksia. Mallasohrakomitean hyväksyntäprosessissa kiitosta sai myös lajikkeen tasapainoinen mallaslaatu.

Kotimainen mallasohralajike Fennica on hyvä kokonaisuus viljelyvarmuutta, satoa ja tasapainoista mallaslaatua. Mallaslaatu on ohrassa monen ominaisuuden summa.

”Fennicalla kaikki mallaslaatuun vaikuttavat ominaisuudet ovat hyvällä tasolla raja-arvojen sisällä, siksi sen laatua voi hyvällä syyllä kutsua tasapainoiseksi. Lajikkeena Fennica on jatkoa hyväksi havaitulle Harbingerille, jonka mallaslaatu on Fennican tavoin perinteinen”, sanoo kaksitahoisten ohrien jalostaja Elina Nissilä Borealilta.

Hyviä mallastustuloksia hankalina vuosina

Mallastuskokeet ovat tärkeä vaihe jalostettaessa uusia mallasohralajikkeita. Borealilla mallastuskokeita tehdään jo hyvin varhaisessa vaiheessa lajikekehitystyötä.

”Linjojen on pystyttävä pärjäämään massamallastuskokeissamme, jotka eivät ole linjakohtaisesti optimoituja. Näin varmistamme, ettemme valitse jatkoon mallastuslaadultaan huonoja ehdokkaita”, sanoo Nissilä.

Monivaiheisten mallastuskokeiden ansiosta Borealin lajikkeet ovat onnistuneet läpäisemään Mallasohrakomitean tiukan hyväksyntäseulan hyvällä prosentilla. Lajikkeiden mallasohrastatus punnitaan toden teolla teollisuusmitan mallastuksissa, joiden tekemiseen tarvitaan 300 tonnia viljaa. Myös tämän testausvaiheen Fennica läpäisi moitteitta. Odotukset Fennican laatuvarmuudesta ovatkin korkealla, sillä lajikkeen mallastustulokset ovat olleet hyviä hankalinakin viljelyvuosina.

”Toivottavasti Fennicaa viljellään ensi kesänä niin paljon, että satoa saadaan runsaasti Viking Maltin mallastuksiin ja uusi lajike siten käyttöön. Fennican agronomiset ominaisuudet on jo laajasti testattu ja erinomaisiksi havaittu”, sanoo Nissilä.

Sopiva myös tärkkelysohraksi ja rehuksi

Mallaskäytön lisäksi Fennica sopii hyvin myös tärkkelysohraksi ja rehuksi. Poikkeuksellisen lujan kortensa ansiosta se kestää hyvin orgaanista lannoitusta. Sitä voidaankin suositella viljelyyn esimerkiksi Etelä-Suomen sikatiloille.

”Fennicalla on hyvä hehtolitrapaino ja sen tärkkelyspitoisuus on korkea. Valkuaispitoisuus lajikkeella on mallasohralle tyypillisen alhainen, muttei lajikkeiston alhaisimpia. Fennica on varmasti kiinnostava lajike myös rehukäyttöön”, toteaa Nissilä ja pohtii samalla jo mallasohrien jalostuksen kehityssuuntia.

”Mallaslaatu on pystyttävä säilyttämään sellaisena, että panimot ja mallastamot saavat hyvää raaka-ainetta käyttöönsä. Näen kehitystyön kuitenkin enemmän agronomisena haasteena, jossa satoisuuden lisääminen ja kasvien sietokyvyn parantaminen erilaisia stressitekijöitä, kuten kuivuutta, märkyyttä ja kasvitauteja vastaan ovat niitä keskeisimpiä”.

Tutustu tarkemmin Fennican lajikeominaisuuksiin