Monta hyvää syytä viljellä öljykasveja

3.3.2016

Vakaa kysyntä, hyvä esikasviarvo sekä maan rakennetta ja kasvukuntoa parantavat vaikutukset tekevät öljykasveista varteenotettavia vaihtoehtoja viljelykiertoon. Viime vuosina öljykasvien tuotto on ollut viljoja paremmalla tasolla. Lisäksi öljykasvien viljely tasaa työhuippuja ja pienentää varastointitilojen tarvetta.

− Tukes myönsi poikkeusluvan öljykasvien siemenen peittaukseen, minkä ansiosta öljykasvien viljelylle on tulevalla kasvukaudella hyvät edellytykset, Satu Pura Borealilta kertoo.

Viljelykseen rypsiä vai rapsia?

Rypsin kylvöajankohdassa on enemmän pelivaraa, joten se on viljelyvarma vaihtoehto. Rypsi onkin hyvä valinta myös silloin, kun kylvöille päästään myöhään. Tavanomaisissa olosuhteissa rypsisato saadaan puitua ajoissa.

 – Aikainen sadonkorjuu mahdollistaa syysviljojen kylvön rypsin jälkeen, jolloin öljykasvin hyvä esikasviarvo saadaan parhaiten hyödynnettyä, Pura korostaa.

Borealin rypsilajikkeita ovat CordeliaBOR ja JulietBOR. Cordelia sopii hyvin viljelyyn koko kevätrypsin viljelyalueelle ja kaikille maalajeille. Cordelia on satotasoltaan ja öljypitoisuudeltaan lajikkeiden ykkösluokkaa. Juliet on satoisa kevätrypsilajike, joka on virallisissa lajikekokeissa tuottanut markkinoilla olevista kevätrypseistä korkeimman öljysadon.

Rapsi on varteenotettava vaihtoehto hyville lohkoille ja erityisesti silloin, kun viljelyyn halutaan panostaa. Markkinoilla olevat rapsilajikkeet ovat kasvuajaltaan hyvin Suomeen soveltuvia, mutta menestyvät parhaiten eteläisimmässä Suomessa. Borealin rapsilajikkeita ovat CampinoBOR, SmillaBOR ja TrapperBOR.

Campino on I-viljelyvyöhykkeelle soveltuva satoisa kevätrapsi, joka vakuuttaa myös laadullaan: sen siemen on erittäin suuri, öljypitoisuus korkea ja öljysato suuri. Smilla puolestaan on huippusatoisa hybridikevätrapsi. Kasvuajaltaan Smilla on erittäin aikainen, mikä parantaa viljelyvarmuutta.  Trapper on erittäin satoisa hybridikevätrapsi, joka aikaisuutensa ansiosta soveltuu viljeltäväksi I-vyöhykkeellä ja II-vyöhykkeen suotuisilla alueilla.

Lue lisää Borealin öljykasvilajikkeista ja tutustu koetuloksiin

Katso videolta vaihtoehtoja öljy- ja palkokasvien viljelyyn 

Öljy- ja palkokasvit