Rypsiä vai rapsia ja minkälaista – siinäpä pulma!

9.12.2024

Öljykasvien paikkaa viljelykierrossa puoltaa moni seikka, mutta kumpi sopii tilallesi paremmin, rypsi vai rapsi? Entä miten valita lajike, kun vaihtoehtoina ovat populaatio, hybridi, synteettinen hybridi, syyskylvöinen, kevätkylvöinen ja Clearfield®?

Öljykasveja ei kannata unohtaa viljelykierrosta, sillä niillä on hyvä esikasviarvo sekä maan rakennetta ja kasvukuntoa parantavia vaikutuksia. Kukkivina kasveina ne edistävät myös luonnon monimuotoisuutta. Taloudellisia kannustimiakin viljelyyn löytyy, sillä öljykasvien tuotto on ollut viime vuosina viljoja paremmalla tasolla ja kotimaisen öljykasvisadon kysyntä vakaasti kasvava.

Kevätrypsiä vai kevätrapsia?

Valinta rypsin ja rapsin välillä voi olla hankala. Kummallakin kasvilajilla on omat vahvuutensa ja markkinoilta löytyy laadukkaita lajikkeita, joilla molempien viljely onnistuu hyvin pohjoisissa olosuhteissamme. Käyttötarkoituskin on molemmilla kasvilajeilla sama.

Rypsin puolesta puhuu erityisesti viljelyvarmuus; kylvöajankohdassa on enemmän joustoa ja kylvöt yleensä onnistuvat, vaikka toukotöihin päästäisiin hieman myöhemminkin. Puinnitkin ajoittuvat useimmiten niin, että samalle lohkolle ehtii vielä kylvää syysvehnää, jolle rypsi on erinomainen esikasvi.

Rapsi on hieman rypsiä vaativampi viljeltävä, mutta sen satopotentiaali on yleensä rypsiä korkeampi. Rapsi on erinomainen valinta, kun viljelyyn halutaan panostaa ja tarjolla on hyviä kasvulohkoja. Rapsin kasvuaika on rypsiä pidempi ja siksi sen viljely keskittyy Suomessa enemmän eteläisimmille viljelyvyöhykkeille I-II.

Populaatio, hybridi vai synteettinen hybridi?

Populaatiorypsi- ja -rapsilajikkeet ovat perinteisiä lajiketyyppejä, joita on viljelty Suomessa pitkään ja laajasti. Populaatiolajikkeet on jalostettu risteyttämällä sopivat kasviyksilöt keskenään niin, että ne tuottavat ominaisuuksiltaan yhtenäisen, pysyvän ja muista lajikkeista erottuvan kasvuston. Viljelyssä populaation yksilöt pölyttävät vapaasti toinen toisensa ja lajikkeen ominaisuudet säilyvät sukupolvesta seuraavaan.

Hybridilajikkeilla on yleensä populaatiolajikkeita korkeampi satopotentiaali, joka perustuu ns. heteroosi-ilmiöön. Heteroosi syntyy, kun perimältään mahdollisimman erilaiset ja tarkasti valikoidut isä- ja äitilinjat yhdistetään uudeksi lajikkeeksi. Hybridilajikkeiden kylvömäärä on alhaisempi kuin populaatiolajikkeilla, mutta hybridilajikkeiden siemenkustannus on silti populaatiolajikkeita korkeampi.

Synteettiset hybridit, joita kutsutaan myös synteettisiksi lajikkeiksi, ovat populaatio- ja hybridilajikkeiden välimuotoja. Ne syntyvät, kun kaksi tai useampi eristyksissä lisättävä vanhempaislinja yhdistetään siemenseokseksi, jolla kylvösiemen tuotetaan. Siemenseokseen valitaan komponenteiksi perimältään erilaiset, mutta agronomisesti hyvät ja ulkoasultaan riittävän yhtenäiset vanhemmat. Yhdistettynä toisiinsa ne tuottavat vahvan heteroosin, mikä aikaansaa korkean sadon. Ilmiö on sama kuin hybridilajikkeilla. Synteettisillä hybrideillä voi käyttää samaa kylvötiheyttä kuin populaatiolajikkeilla.

Tavanomainen vai Clearfield®?

Clearfield®-lajikkeet ovat harkitsemisen arvoinen ratkaisu erityisesti sellaisille lohkoille, joilla esiintyy runsaasti öljykasvien viljelyä haittaavia rikkakasveja. Toisin kuin tavanomaiset lajikkeet, Clearfield®-lajikkeet sisältävät IMI-kestävyysgeenin. Geenin ansiosta rikkakasvit on mahdollista torjua kasvustosta Clentiga-herbisidillä, jota muun tyyppiset öljykasvilajikkeet eivät kestä.

Clearfield®- lajikkeita löytyy sekä rypseistä että rapseista. Ne tunnistaa lajikkeiden nimeen sisältyvästä kirjainlyhenteestä CL. Clearfield® on BASFin rekisteröimä tuotantomenetelmä.

Kevätkylvöinen vai syyskylvöinen öljykasvi?

Sekä kevät- että syysöljykasvit kannattaa pitää mielessä jo kevään viljelysuunnittelussa, jotta esikasvivalinnat osuvat tarvittaessa kohdalleen. Kevätkylvöiset öljykasvit ovat viljelyvarmoja ja joustavia kylvön ajankohdan suhteen, mutta kukinnan ajoittumisen takia niiden kohtaama tuholais- ja tautipaine on usein syysöljykasveja kovempi. Syysöljykasveilla taas talvehtiminen muodostaa Suomen oloissa suurimman riskin, mutta jos se onnistuu, on syysöljykasvien tarjoama satopotentiaali kevätöljykasveja korkeampi.

Huolellisella viljelysuunnittelulla, tilan sijaintiin ja olosuhteisiin sopivilla laji- ja lajikevalinnoilla sekä oikea-aikaisella ja tarpeenmukaisella kasvinsuojelulla öljykasvit palkitsevat viljelijänsä. Onko sinun valintasi rypsi, rapsi vai kenties molemmat?

Tutustu Borealin öljykasvilajikkeisiin ja valitse omasi!