Kasvussa-liite: Uudet lajikkeet jalostetaan tuottamaan satoa vaihtelevissa sääoloissa

2.2.2022

Suomen kasvuolot muuttuvat vähitellen ilmastonmuutoksen myötä, mutta sään voimakkaat vaihtelut ja ääriolojen yleistyminen antavat esimakua tulevasta jo nyt. Lajikekehitykselle vaihtelevat sääolot heittävät haasteen, sillä jotta kasvit tuottaisivat hyviä satoja tulevaisuudessa, on ne jalostettava sopeutumaan hyvin erilaisiin kasvuoloihin. 

Viime talvi oli leuto ja suosiollinen kaikille talvehtiville kasveille, kesä poikkeuk­sellisen lämmin ja kuiva. Kasvukauden vähäiset sateet ajoittuivat viljelyn kannalta huonoihin ajankohtiin. Tänä talvena ensimmäiset pakkaset iskivät tavanomaista aikaisemmin ja voimakkaammin myös eteläiseen Suomeen ja vaihtelevina jatkuneiden säiden kera vaarantavat ennätyksellisen suureksi nousseiden syyskylvöisten kasvien talvehtimisen.

Paitsi viljelijän, sääolojen suuret vaihtelut haastavat myös kasvinjalostajan. Ei riitä, että lajike jalostetaan menestymään ja tekemään hyviä satotuloksia vain tietyissä, optimaalisissa oloissa, sillä tulevissa ilmasto-oloissa parhaiten pärjäävät lajikkeet, joilla on kykyä sopeutua hyvin erilaisiin kasvuoloihin.

”Olemassaolomme tarkoitus on jalostaa suomalaisille viljelijöille ja sadon käyttäjille parhaat mahdolliset lajikkeet. Sen varmistamiseksi pidämme jalostusaineistomme perinnöllisen monimuotoisuuden riittävän laajana, kohdennamme jalostustavoitteemme Suomen oloihin ja teemme jalostusaineiston valinta- ja testaustyön laajalla, koko maan kattavalla koepaikkaverkostollamme”, sanoo Borealin toimitusjohtaja Markku Äijälä.

Uudet jalostusmenetelmät tuovat vauhtia ja tehoa lajikkeiden kehitykseen. Boreal panostaa mittavasti genomivalinnan tuomiseksi useimpiin jalostusohjelmiin.

”Ensimmäisenä viljelijät pääsevät hyödyntämään satotasojen kiihtyvän kasvuvauhdin monitahoisella ohralla, josta ensimmäiset genomivalintaa hyödyntäen jalostetut lajikkeemme ovat jo tulossa viljelyyn”, sanoo Äijälä.

Uudet lajikkeet mahdollistavat hyvät sadot myös vaihtelevissa sääoloissa, mutta oikea lajikevalintakaan ei yksin riitä. Myös muiden tekijöiden on oltava kunnossa.

”Maan rakenne ja kasvukunto ovat nousseet viljelyneuvonnassa aiheellisesti esille keinoina varautua sekä kuiviin että sateisiin oloihin. Monipuolisilla viljelykierroilla voidaan parantaa peltojen rakennetta, mutta myös tasata vaihtelevista sääoloista johtuvaa riskiä. Öljy- ja palkokasvien lisäys yksipuoliseen viljakiertoon on jo hyvä lisä ja niiden sadolle on kysyntää”, sanoo Äijälä.Kasvussa2022_kansi2

Borealilla on tarjota laaja laji- ja lajikevalikoima erilaisiin viljelykiertoihin maan eri osiin ja sadon eri käyttötarkoituksiin. Kattavissa jalostusohjelmissa on 13 kasvilajia ja noin 20 eri lajiketyyppiä.

”Sääoloista huolimatta elintarviketuotantomme ja -vientimme tarvitsee laadukasta raaka-ainetta jatkuvasti. Viljojen sekä palko- ja öljykasvien hinnat ovat nyt historiallisen korkealla tasolla. Toivottavasti tämä kannustaa viljelijät panostamaan laadukkaaseen tuotantoon myös kesällä 2022”, Äijälä sanoo.


Lue lisää kotimaisen kasvinjalostuksen tuottamista satoisista ja viljelyvarmoista lajikkeista Maaseudun Tulevaisuuden välissä ilmestyneen Kasvussa-liitteen digiversiosta: Kasvussa 2022