Plus-rypsi Synthia seisoi ylpeästi pystyssä läpi hankalan kesän

1.11.2017

Kotimainen SynthiaBOR-rypsi uhmasi kesän kasvuoloja ja seisoi selkä suorana lapualaisilla pelloilla. Alkuvaiheen vauhdikas kasvu paransi Synthian asemia kilpailussa auringon lämmöstä.Lapualla öljykasveja viljelevä Jouko Hyvärinen muistelee lämmöllä Synthia-rypsin kasvua viime kesän hankalissa oloissa. Synthiaa oli hänellä kasvamassa kolmella eri lohkolla. Kylvölle hän pääsi 25. toukokuuta.

– Kevät oli kaiken kaikkiaan hankala, kun maat eivät meinanneet millään valmistua kylvökuntoon. Turvemaa oli kohtuullisen kylmä ja kostea, kun Synthiat kylvettiin. Ne taimettuivat kuitenkin tasaisesti noin 6–7 päivää kylvöstä, hän kertoo.

Yhdelle lohkolle hän kylvi Synthian rinnalle Borealin Cordelia-rypsiä, jota hän on viljellyt jo useita vuosia. Ratkaisu olikin Hyvärisen mielestä oivallinen tapa päästä vertailemaan kahta rypsilajiketta.

– Erot näkyivät alusta alkaen. Synthian alku oli nopeampi ja voimallisempi, ja se oli 4-lehtivaiheessa nopeammin kuin Cordelia. Synthiassa myös näytti olevan enemmän kukkia ja kukinta jatkui hivenen Cordeliaa pidempään. Tuleentumisessa Synthia oli hivenen nopeampi ja olisi ollut muutamaa päivää Cordeliaa aiemmin puitavissa, hän kertaa.Luja varsi, helppo puinti

Jouko Hyvärinen nostaa kuitenkin ehdottomaksi ykköseksi Synthian lujan varren, joka piti rypsin pystyssä. Kasvukaudella lämpösumma loppui armotta kesken, ja rypsi oli puitava väkisin. Pystyssä ollutta Synthiaa oli kuitenkin ilo puida.

– Siinä missä Cordelia oli painunut itselleen tyypillisesti nojalleen jo heinäkuun puolella, Synthia pysyi suorana ja kasvusto terveenä. Pidän sitä viljelijän kannalta erinomaisen tärkeänä. Ei tule puintitappioita, aikaa säästyy ja kuivauskustannus on pienempi, Jouko Hyvärinen kertoo.

– Suosittelisin ilman muuta muillekin viljelijöille. Olen tykännyt Cordelia-rypsistä, mutta Synthia tuo siihen merkittävän parannuksen, hän toteaa.