Harbinger-ohrasta Jouluolutta

4.3.2015

Sinebrychoffin Jouluoluen 2015 mallasohran viljelijäksi on valittu Linnaisten kartanon isäntä Christian Stjernvall Mäntsälästä. Tämänvuotinen jouluolut on lajiketta myöden kotimaista, sillä se valmistetaan kotimaisesta Harbinger-lajikkeesta.

–    Mallasohra on suurelle yleisölle aika tuntematon tuote. Pidän viljelykilpailun tavasta nostaa tuotantoketjun alkupäätä esille. Eikä lopputuotteessakaan ole valittamista, Sinebrychoffin Jouluolut on suomalaisista raaka-aineista valmistettu korkealaatuinen juoma, Christian Stjernvall toteaa.

Jouluolutta pannaan syksyllä jo 29. kerran, ja oluen mallasohran voi jo 8. kertaa jäljittää nimetylle tilalle. Voittaja valittiin tänä vuonna Viking Maltin auditoimista mallasohran sopimusviljelytiloista.

Syksyllä keitettävän oluen Harbinger-mallasohra on kasvanut Linnaisten kartanon mailla, Mäntsälän Sahakylässä. Mallasohran laatuvaatimukset ovat korkeat, mutta Linnaisten kartanon vuoden 2014 mallasohrasato täytti ne helposti. Proteiinit olivat juuri toivotulla tasolla, itävyys hyvä ja jyvät kooltaan tasalaatuisia ja ehjiä.

HarbingerBOR menestyi hyvin

Kasvukausi 2014 oli ohralle haastava.

–    Kylvöille päästiin ajoissa, mutta kesäkuu oli todella kylmä ja märkä. Ankarasta kesäkuusta selvinneet kasvustot lähtivät kuitenkin voimakkaaseen kasvuun heinäkuun alussa säiden lämmettyä, Viking Maltin viljanhankintapäällikkö Sanna Kivelä kertoo.

Helteinen heinäkuu oli paikoin jopa liian lämmin ohrakasvustojen kannalta. Heikoimmat kasvustot pakkotuleentuivat, mikä näkyi satomenetyksinä ja pienenä jyväkokona. Pieni jyväkoko ja heikot lajittelut olivatkin selkeästi mallasohrasadon 2014 suurin hylkäyssyy.

–    Linnaisten kartanon viljelemä Harbinger pärjäsi lajikkeena haastavissa olosuhteissa kuitenkin hyvin, Kivelä sanoo.

Linnaisten kartanolla on viljelyksessä 500 hehtaaria ja tilan päätuotantokasvi on ohra, jota tuotetaan mallasohraksi. Tilalla kiinnitetään erityistä huomiota maan kasvukuntoon ja ympäristöasioihin.