Valitse syyskylvöille hyvin talvehtiva lajike

21.6.2023

Onnistunut talvehtiminen on syyskasveilla ensimmäinen askel kohti kasviin jalostetun satopotentiaalin kotiutusta. Syysviljojen ja -öljykasvien tuotantoon kannattaakin valita lajikkeet, joiden talvenkestävyys on Suomen oloissa huolellisesti testattu ja hyväksi havaittu.

Uusi hybridiruis KWS Jethro – satoisa ja talvenkestävä

Rukiiden talvenkestävyydessä ehdotonta huippua edustaa populaatioruis Reetta, mutta myös kauden hybridiruisuutuuden KWS Jethron talven- ja lumihomeenkestävyys on sekä Suomen virallisten lajikekokeiden että Borealin omien jalostajankokeiden perusteella erittäin hyvä. KWS Jethron satopotentiaali on sen edeltäjiin, KWS Livadoon ja KWS Binttoon, verrattuna korkea, mikä tuo selvää lisäarvoa syysrukiin viljelyyn. KWS Jethro listattiin Suomen kasvilajikeluetteloon tänä vuonna.

Tutustu Borealin syysruisvalikoimaan

LG Architect ja Thure – syysrapsit aikaiseen ja hieman myöhäisempään kylvöön

Syysrapsi LG Architect on Borealin Suomessa testaama hybridilajike, joka on osoittanut jalostajankokeissa ja käytännön viljelyssä satoisuutensa ja hyvän talvenkestävyytensä. Suomessa suositeltu kylvöajankohta syysrapsille on elokuun alku, mutta nopean syyskasvunsa ansiosta LG Architect voidaan kylvää myös hieman tätä myöhemmin. Ominaisuudesta on etua varsinkin silloin, kun aikainen kylvö ei ole mahdollista tai kun lämpösummaa kertyy syksyllä niukasti. LG Architect aloittaa myös kukintansa aikaisin, mikä auttaa sitä selviämään kuoriaispaineessa myöhäisempiä kukkijoita paremmin.

Syysrapsi Thure on satoisa hybridilajike, jonka talvenkestävyys on erinomainen. Koska Thure on puolikääpiölajike, pysyy sen kasvupiste syksyllä lähellä maan pintaa, mikä varmistaa kasvin talvehtimista. Thure onkin erinomainen valinta, kun tavoitteena on suuri sato viljelyvarmuudesta tinkimättä.

Tutustu Borealin öljykasvivalikoimaan

BotnicaBOR – karski syysvehnä vaihteleviin talvehtimisoloisin

Botnica-syysvehnä soveltuu viljelyyn vaativissakin olosuhteissa, sillä se kestää poikkeuksellisen hyvin talven ja kevään vaihtelevia olosuhteita, kuten lumettomuutta, märkyyttä, pakkasia ja lämpötilavaihteluita. Myöskään lumihomeelle Botnica ei ole herkkä. Botnicaa viljelemällä on hyvä mahdollisuus yltää myllylaatuun myös syysvehnällä. Verrattuna moneen muuhun syysvehnään Botnican valkuainen on hyvällä tasolla.

Lisätietoa Botnicasta –syysvehnästä