Borealilta näyttävä kattaus lajikkeita kevään 2023 kylvöille

11.10.2022

Boreal Kasvinjalostus tuo siemenliikkeiden kautta myyntiin useita kiinnostavia uutuuksia kevään 2023 kylvöille. Sadoltaan, laadultaan ja viljelyvarmuudeltaan paranneltujen uutuuksien joukossa on lajikkeita niin viljoista, öljykasveista kuin herneestäkin.

Borealilla jalostustyötä tehdään tiiviissä yhteistyössä siemenkaupan toimijoiden, viljelijöiden, jalostavan teollisuuden sekä muiden kotimaisten sidosryhmien kanssa. Yhteistyö varmistaa, että lajikkeita on hyvä viljellä ja niiden sato vastaa kysyntää.

”Kotimaisena kasvinjalostajana tehtävämme on tuottaa viljelyyn lajikkeita, jotka menestyvät haasteellisissa viljelyolosuhteissamme ja vastaavat satoa ostavan teollisuuden vaatimuksia. Uusissa, viljely- ja laatuominaisuuksiltaan parantuneissa lajikkeissa kiteytyy kasvinjalostuksen koko elintarvikeketjulle tuoma hyöty ja lisäarvo”, sanoo Borealin kaupallinen johtaja Jaakko Laurinen.

Uusilla lajikkeilla enemmän satoa laadusta tinkimättä

Kaksitahoisten ohrien uudet lajikkeet kevään kylvöille ovat lupaava mallasohrakandidaatti Brienne ja isojyväinen rehu- ja tärkkelysohra Wish. Virallisten lajikekokeiden satotuloksissa kärkeen sijoittunut ohrakaksikko kuuluu kasvuajaltaan melko myöhäisiin lajikkeisiin.

Monitahoisten ohrien lajikevalikoima täydentyy aikaisella, viljelyvarmalla Onerva-ohralla, jonka jyvälaatu kestää vertailun jopa kaksitahoisten ohrien kanssa. Uudehkoja lajikkeita siemenkaupassa ovat myös erittäin satoisa Sylvester-ohra ja hyvää sopeutumiskykyä erilaisiin olosuhteisiin osoittanut aikainen Hermanni-ohra. Molempien lajikkeiden siementä oli viime kevään kylvöille vain rajoitetusti saatavilla, mutta tilanne on korjaantumassa keväälle 2023. Onervan siemenet ovat myynnissä Peltosiemenellä ja Tilasiemenellä, Hermannin siemenet Hankkijalla ja Sylvesterin Tilasiemenellä.

Luukas-kaura on uuden sukupolven Niklas

Uusia kauroja tulee Borealilta myyntiin kaksi. Aikainen Luukas on sekä kasvuajaltaan että jyvälaadultaan suosikkilajike Niklaksen kaltainen, mutta selvästi Niklasta satoisampi. Isojyväinen Inka on myöhäinen myllykaura, jonka pitkähkö, mutta silti luja korsi on eduksi erityisesti kasvukausina, joina veden puute vaivaa kasvustoja.

Kevätvehnien lajikevalikoiman uutuus on sakoluvullaan loistava myllyvehnä Hilkka. Hilkka on kasvuajaltaan erittäin aikainen, jopa Helmiä ja Iisakkia aikaisempi lajike. Silti se tuottaa myöhäisempien päätyypin vehnien kanssa kilpailukykyisen sadon pohjoisemmilla viljelyvyöhykkeillä.

Hernelajikkeisto vahvistuu keltaisella Eso-herneellä, joka on monenlaisiin olosuhteisiin sopeutuva satotykki. Kevätrapsien uusi tulokas on aikainen populaatiolajike Laima, joka pärjää satokilpailussa myös monille hybridilajikkeille. Erityistä Laimassa on sen erittäin alhainen lehtivihreäpitoisuus, mikä lisää sen viljelyvarmuutta.

Uutuudet esillä MaatalousKonemessuilla Helsingissä

Tervetuloa keskustelemaan ja tutustumaan uutuuslajikkeisiimme MaatalousKonemessuille Helsingin Messukeskukseen 13.-15.10.2022. Löydät asiantuntijamme lajikkeidemme jälleenmyyjien osastoilta: Hankkija 1a2, Peltosiemen 3b21 ja Tilasiemen 3a11.